Skip to main content

Christmas Traditions


Na nossa infância tivemos um Natal Português tradicional com grande influência dos costumes e tradições do norte de Portugal, os nossos avós são oriundos de Trás-os-Montes e do Porto.

Presépio é a atividade principal de Natal, lembramos da história da natividade com a preparação para construir o presépio. É uma actividade emocionante; procurar o musgo, construir os estábulo, colocar as figuras e cenário da cidade de Belém... or a nossa propria cidade, a mãe lembra que na sua infância a construção do presépio era um projecto de vários dias. Na cidade de Coimbra meus pais visitavam vários presépios da cidade em exposição em área publicas da cidade. 

No dia 24 Dezembro, véspera de Natal, à noite, têm lugar a consoada, nesta serve-se bacalhau cozido (ou para os menos tradicionalistas hoje em dia o bacalhau com natas) e a doçaria conventual, rabanadas, sonhos, arroz doce, bolo rei, etc. Nessa noite lemos as escrituras, contamos historias e ou fazemos representações da natividade. 

O termo consoada serve não só para designar o banquete familiar da noite de Natal, mas também é utilizado para descrever a reunião familiar na época natalícia.

Na tradição de nossos pais e avós, simbolicamente é o menino Jesus é quem nos dá os presentes, colocamos o sapato de cada um junto ao presepio ou à arvore de natal no dia 24 aonde os presentes são colocadas durante a noite depois do nascimento de Jesus ao lado do sapato. Pela de manhã de dia 25 são abertos os presentes. 

São as pessoas que expressam gratidão, por isso presentes singelos embuidos de significado são frequentemente aqueles que melhor expressam o nosso amor e gratidão.

No dia 25, é servido o tradicional cabrito assado no forno ou a classica roupa-velha.

árvore de natal e o advento, são tradições do norte da Europa que também fazem hoje parte de nossas tradições.

Assim na nossa família as tradições que prevalecem são:

1. Presépio: Maior foco em Cristo
2. Leitura das escrituras: A razão do Natal
3. Arvore de Natal: Luz e vida no Natal
4. Consoada: Demonstrar amor por Jesus, pela familia e amigos

Ceia de Consoada - Menu Tradicional

Peixe: Bacalhau Cozido ou Bacalhau com Natas

Bacalhau Cozido

Cabrito Assado

Arroz Doce
Rabanadas

Sonhos

Comments

Popular posts from this blog

All things have become new!

"Old things are done away, and all things have become new.", 3 Nephi 12:47 . A declaration of Jesus that he fulfilled the law of Moses and that his teachings are a new blueprint, or plan, to pattern our lives after His life. In this first day of the year, we often set new goals to put away old things, old habits and turn new all that is around us and ahead of us. Here is a list of 10 things based on a higher plane of thought that can help us set the right goals and focus on the right things in 2011   1. Believe   2. Humility   3. Meekness   4. Hunger and thirst after righteousness   5. Pure in heart   6. Peacemakers   7. Salt of the earth   8. Light to the people   9. Keep my commandments   10. Honesty

Each time a unique experience!

Bad Homburg with exquisite Baroque-influenced architecture and the huge Kurpark (spa garden) is a destination for a family walk every year after Christmas, we have done this many years and each time is a unique experience. Located at the foot of the Taunus mountains , this place is an extremely popular spot for a walk. For centuries Bad Homburg has been home to celebrity visitors, princes, kings and queens, writers and czars, all looking for a bit of relaxation and recuperation in its amazing natural springs, it is one place we seem never to be tired of in Germany.

Quiche Lorraine

Smoked bacon is a traditional ingredient of the cuisine of Lorraine, France . It is used in various traditional dishes of the region, including the famous quiche lorraine. Here it is the the recipe of the quiche that mom did today and it it featured in the photo above. Ingredients 1 Brisee pastry shell 4 large eggs 200 grams grated Emmental cheese 3/4 cup ham, diced 1 1/3 cups whipping cream (then add enough milk to bring up to 1 1/2 cups) 1/2 teaspoon salt Pinch of pepper 1 tsp. chives (ciboulet) Heat oven to 191 degrees Centigrade (375 F) Lay pie crust in quiche dish and form to dish. Poke holes in bottom and sides with a fork. Bake crust for 10-12 minutes (watch it so that if the crust slides down into dish you can push it back up while it is still maleable). Cool. Beat together eggs, milk, salt and pepper. Spread ham, then cheese onto bottom of baked pie crust. Sprinkle the ciboulet on. Pour milk mixture over the top. Bake for about 40 minutes (still at 191 C)....